Hvor vil du hen herfra?  

punkttegn  Notater:

Oplysninger på denne side er fra Karupegnsarkivs samlinger og kan findes der og må kun bruges med kildeoplysninger.


Ejendom 4 Stordal Sangildvej 9

Stordalgaard
Stordalgaard.

Ejer gennem tiden:

1813 Christen Andersen. Købte en parcel fra ejendom 2 til ny ejendom 4.
1818 Christen Andersen. Købte en parcel fra ejendom 3 til sammenlægning med ejendom 4.
1818 Jacob Johansen Bitsch ~ F.D.
1846 Køber parcel matr. 5h af Niels Mikkelsen fra ejendom 5.
1849 Køber parcel matr. 5e og 5f af Ane Cathrine Andersdatter. (Oprindelig fra ejendom 5).
1854 F.S. Philip Frederik Bitsch.
1857 Køber matr. 5g af Knud Jensen i Hauge.
1859 Køber matr. 4 af Sangild.
1889 Køber matr. 5d af præstegårdsjorden.
1896 F.S. Anders Christian Philipsen.
1934 F.S. Philip Stordal Philipsen.

F.D. = Formandens datter
F.S. = Formandens søn

Christen Andersen (Vallerbæk)/ 1813 - 1818

Christen Andersen (også kaldet Vallerbæk) blev døbt i Karup kirke 11. juli 1751. Han var søn af Anders Christensen af Vallerbæk.

Christen Andersen var først fæster af ejendommen Stordalhus i Vallerbæk. I 1802 købte han gård 3 i Karup, men solgte den samme år (se under ejendom 3).

Ifølge brandtaksation 11. januar 1805 er noteret et hus, som ejes og beboes af Christen Andersen. Brandtaksation 11. juni 1807 er noteret en gård, som tilhører Peder Glud og beboes af fæsteren Christen Andersen. (Se vedl. brandtaksation). Om der er tale om den samme ejendom eller 2 forskellige, har vi ikke kunnet finde ud af, men det har muligvis været i Vallerbæk.

I 1813 købte han 2 parceller fra henholdsvis gård 2 og gård 3. De lå ude på Stordal hede. Det har sikkert være hede det meste af jorden, men han startede en ny gård her. Det har sikkert været et meget slidsomt arbejde med at opdyrke heden. Allerede i 1818 solgte han gården til svigersønnen Jacob Johansen (Bitsch). Gården blev kaldt Stordahl og var beliggende i Karup sogn af hartkorn ager og eng 6 skp., 2 fdk.

Der blev oprettet en aftægtskontrakt i 1814, tinglæst 21. dec. 1818.

De to generationer har ikke haft gode forhold til hinanden, idet de ønskede forligskommissionens afgørelse om aftægtsforholdene og derfor blev de indkaldt til møde den 2. december 1837 på herredskontoret i Kjellerup. Klageren var svigersønnen Jacob Bitsch, som var mødt. Christen Andersen mødte ikke selv, men Jens Lovring af Ungstrup mødte med en fuldmagt fra Christen Andersen. Ifølge forligskommissionens afgørelse skulle aftægtsnyderne være flyttet ud fra Stordal inden den 1. maj 1838. Aftægtskontrakten af 1814 blev således annulleret.

punkttegn  Notater:

Karup kirkebog eksisterer ikke for en del år inden 1814.

Viet 1.gang 7. oktober 1781 i Karup kirke: Christen Andersen, gårdmand i Vallerbæk og Anne Jensdatter af Bøjlund. Forlovere var Hans Andersen og Peder Knudsen, begge af Bøjlund. Som nævnt eksisterer kirkebogen ikke, så børnenes dåbsindførelse mangler. Men i Lysgård og Hids herreders skifteprotokol er skiftet efter Anne Jensdatter, som døde den 25. august 1796 i Vallerbæk. Ved skiftet er der 5 efterlevende umyndige børn.

Viet 2. gang ca. 1797 til Marie Christensdatter. Det har endnu ikke været muligt at finde skifte efter Marie Christensdatter, så hvornår hun døde, har det ikke været muligt at finde frem til, men det må være før 1814, for hun står ikke under døde i kirkebogen i Karup.

Viet 3. gang til Ingeborg Andersdatter før 1814.

Ingeborg Andersdatter døde 9. januar 1841 og blev begravet 17. januar på Karup kirkegård, 87 år.
Aftægtsmand Christen Andersen, døde 31. august 1842 efterlod intet.


SKØDE

Underskrevne Peder Rasmussen af Karup by gør vitterlig at have solgt, skødet og afhænder fra mig og arvinger til Christen Andersen eller hans arvinger en mig tilhørende parcel af hartkorn: 3 Skæpper og 1 Fjerdingkar, anneksskyld bestående af ager og eng hede, Stordals hede kaldet efter den mig fra højvelbårne Hr. kammerherre og stiftsbefalingsmand v. Schested under 24de december 1812 givne tilladelse og på ordinære forventede høj kongelig bevilling tilsammen udparcellering.
Da køberen Christen Andersen har betalt mig den mundtlige akkorderede købesum med 50 Rd siger halvtredsindstyve Rigsdaler i dansk kurant så erkender jeg mig og arvinger ingen ydermere lod, del eller rettighed at have udi forbenævnte ejendomme, men skal tilhøre køberen med samme ret, herlighed og rettighed som jeg det selv ejet og haft haver, samt alle de pligter og byrder i forhold som svares af hovedparcellens hartkorn og denne parcels beboer eller ejere forpligtet til at svare af sit hartkorn samt korntiende at svare til hovedparcellens ejer som svare tiende til præsten af det hele hartkorn hvilke byrder tager sin begyndelse for køberen at svare fra sidste afvigte nyrårsdag 1813, og så fremdeles i forhold med hovedparcellens ejere at svare i alle udgifter lige med det hartkorn så erindres og dette at denne parcel ingen sinde må overdrages til nogen hovedgårds komplettering.

Til bekræftelse under mig navn og segl i 2de vitterligheds vidners overværelse.

Karup den 23. juni 1818

Kilde: Lysgård og Hids herreds skøde- og panteprotokol: (B47-SP14 fol. 321)

SKØDE

Underskrevne Jacob Rasmussen af Karup by gift med Jeppe Larsens enke gør vitterlig at have solgt skødet og afhændet fra mig og arvinger til Christen Andersen eller hans arvinger en mig tilhørende parcel af hartkorn 3 Skæpper og 1 Fjerdingkar anneksskyld bestående af ager og eng og hede Stordals hede kaldet efter den mig fra højvelbårne Hr. kammerherre og stiftsbefalingsmand v. Schested under 24. december 1812 givne tilladelse og på nærmere forventende høj kongl. tilladelse til sammes udparcellering, og da køberen Christen Andersen ? betalt mig den mundtlige akkorderede købesum med 60 Rd siger tresindstyve Rigsdaler D.C. så erkender jeg mig og arvinger ingen ydermere lod, del eller rettighed at have udi bemeldte ejendomme og skal tilhøre køberen som en retmæssig ejendom med samme ret, herlighed og rettighed, som jeg det selv ejet og haft haver samt alle de pligter og byrder at svare i forhold med hovedparcellens hartkorn som tager sin begyndelse for sidst afvigte nytårsdag 1813 samt korntienden at svare til hovedparcellens ejer som svarer tiender til præsten af det hele hartkorn.

Dette erindres herved at sælgeren har fritaget sig 20 læs hedetørv årlig uden betaling, at grave på denne parcels hede hvor han det lyster.

Denne parcel må ingensinde sælges eller overdrages til nogen hovedgårds komplettering.

Det til bekræftelse under min hånd og segl i tvende vitterligheds vidners overværelse.

Karup den 23. juni 1813. Jacob Rasmussen

Til vitterlighed: Peder Rasmussen M. Nielsen, begge af Karup

At ingen købekontrakt eller noget skriftlig dokument i dette køb har været oprettet dette om forlanges kan med ed bekræftes af køber og sælger.

Christen Andersen Jacob Rasmussen

Ved skrivelse til amtet af 31. oktober 1818 som amtet under 5. november udsætter her bekendtgjort herreedsfogden er den udparcellering tilladt .

Dalsgaard den 14. december 1818 Holstein

Læst ved Lysgård og Hids herreders ret den 21. december 1818 og derefter samme herreders pantebog no 11 tilført.

Kilde: Lysgård og Hids herreders skøde- og panteprotokol (B47-SP14 fol. 321)

SKIFTE CHRISTEN ANDERSENS 1. HUSTRU ANNE JENSDATTER, VALLERBÆK.

år 1796 den 25. september blev der holdt skiftemøde for Christen Anderns afdøde hustru Anne Jensdatter, som døde 25. aug. 1796 i Vallerbæk.

Enkemanden Christen Andersen er formynder for de efterladte 5 umyndige børn:

1. Jens 12 år
2. Anders 9 år
3. Peder 7 år
4. Christen 4 år
5. Ellen 14 år

År 1796 den 16. november blev foretaget slutning af skiftet.

Gården var på tdr. hartkorn 3skp., 1fjk., 2alb. Boet blev opgjort til ialt: 70rd. 0mark. 6sk.

Enkemanden halvdelen 39. 3. 3.

Drengene fik hver en broderlod:
Jens 7. 1. 2.

Anders 7. 1. 2.

Peder 7. 1. 2.

Christen 7. 1. 2.

Ellen en Søsterlod 3. 3. 9.

Broderlod: Arvelod af dobbelt størrelse i forhold til en søsterlod(indtil 1857).

Kilde:

Lysgård og Hids h. skifteprotokol (LA B47-327 fol. 85-87)

AFTÆGTSKONTRAKT

Imellem Christen Andersen af Stordahlhus i Karup sogn og min svigersøn Jacob Johansen Bitsch af Sønder Frederikshøj.

1. Jeg underskrevne Christen Andersen afstår til min svigersøn Jacob Bitsch den min ejende og iboende sted Stordahlshus kaldet som står for hartkorn 6 Skæpper med påstående bygninger og ejendomme og rettigheder ligesom det mig er tilskødet til én rådighed og tiltræde næstkommende 1. maj 1814. Imod at han betaler min kreditor den summa 300 Rd siger tre hundrede Rigsdaler dansk kurandt, når disse afstår et halvt års lovlig opsigelse

2. Og sætter benævnte min svigersøn 6 fag hus med loft over 2de fag samt 2de vinduer i samme alt således at vi kan være tjent med at bebo samme, hvilket alt må være færdig til 11. juli d.å.

3. Nyder Christen Andersen 2 Skæpper grøn sæde land årlig som stedets beboer dyrker i rette tid og i alle måder lige såvel som han sit eget dyrker og driver og desforuden er det Christen Andersen tilladt årlig at indtaget 1 Skæppe sædeland i heden næst ved den vestre side af Stordahl som han selv besørger dyrket mod at han det forsvarlig gøder med aske som det er ham tilladt at grave dertil, hvilket fornævnte aftægtsforandring når Christen Andersen eller hustruen ved døden afgår blive således, at stedets beboere svarer til den der længst lever 3 Tønder rug årlig og 4 får fodret, græsse og vogtet lige med stedets egne får, hvilket korns svarelse tager sin begyndelse, at når en kjern af sæden udgår på marken, da svares årlig 1 tønde rug derfor, indtil den fulde aftægt udkommer, når sæden på marken er indgået.

4. Skal Christen Andersen eller hustruen årlig have 30 læs hedetørv den af heden som de selv besørger gravet og tørret men stedets beboere hjemføre dem.
5. Skal Jacob Bitsch levere til Christen Andersen til førstkommende Mikkelsdag 4 skæppe rug, til Mortensdag 4 skæpper, til jul 1 tønde, til Kyndelmisse 4 skæpper og til maj 1 tønde, alt 3 tønder og 4 skæpper.

I året 1815 hvilket alt må leveres i ren og forsvarlig korn, når nødvendighed det udkræver, så skal min svigersøn levere til mig førstkommende Mikkelsdag 1814 50 lispund rughalm til samme tid 1815 25 lispund og til samme tid 1816 15 lispund. Endvidere forbeholder aftægtsmanden sig ret til at græsse en ko og ? får som han fodrer om vinteren, hvilket ej må være flere end otte får årlig for stedets beboere græsse sit eget alt ude ?

Denne aftægtskontrakt som med velbevaret hu er indgået bekræftes herved med begge vore hænders underskrift i vitterligheds vidners overværelse.

Karup den 30. januar 1814 Christen Andersen Jacob Johansen Bitsch

Til vitterlighed Chr, Rasmussen, Karup og Jens Christensen, Aarestrup

Det tømmer som er i den opsatte jordhytte tilhører aftægtsmanden eller hans hustru og er efter deres død stedets beboere uvedkommende.

Læst ved Lysgård og Hids herreders ret den 21. december 1818. Og derefter samme herreders pantebog no. 11 tilført.
På det hartkorn, hvoraf aftægten udredes har Jens Johansen Bitsch lovligt skøde og samme hartkorn er frigjort foregående forhæftelser. Holstein

Kilde:

Lysgård og Hids herreds skøde- og panteprotokol. (B47-SP14 fol. 328)

UDSKRIFT af Lysgård og Hids herreders forligskommision.

År 1837 lørdagen den 2. december blev Lysgård og Hids herreders forligskommission sat og holdt på herredskontoret af forligskommissær justitsråd og herredsfoged Holm.

Hvor da blev foretaget sagen No 246/1837 Jacob Johansen i Stordalshus i Karup sogn kontra aftægtsmanden Christen Andersen sammesteds, angående, at den sidste uberettiget skal holde en del får og høns ved klagerens sted, hvoraf indklagede er berettiget at erholde aftægt m.m.

Klageren mødte personlig, og for indklagede Christen Andersen mødte Jens Lovring af Ungstrup efter skriftlig fuldmagt.

Parterne indgik følgende forlig hvorved den mellem dem under 30. januar 1814 oprettede og den 21. december 1818 tinglæste aftægtskontrakt gives adskillige forandringer og tillæg nemlig: den aftægtsnyderne efter kontrakten tilkommende beboelse i stedet Stordalshus skal ophøre den 1. maj 1838, således at aftægtsnyderne da er pligtige at udflytte under udkastelsestrang. Ligeså renunierer (giver afkald) de på den dem ved kontrakten til brug overladte jord bemeldte 1. maj dog således, at de erholde den i dette efterår deri nedlagte rugsæd såvel som den vårsæd som til næste forår kan og bør nedlægges i samme jord alt såvel strå som kerne, hvoraf klageren frit fører til aftægtsnydernes bopæl, når denne ikke bliver længere end en mil fra Stordalshus, 2 forsvarlige læs. Derimod forbinder klageren sig herved til at levere aftægtsnyderne så længe de leve, frit på deres bopæl årlig 3 Tønder rug og 1 lispund flæsk, som leveres forud med halvdelen til hvert års 1. maj og den anden halvdel til hver års 1. november og første gang den 1. maj 1838 samt en gang for alle at betale aftægtsnyderne i betaling for husleje m.v. 30 Rd sølv, som erlægges således: 10 Rd i snapstinget 1838. 10 Rd den 11. december og resten 10 Rd i snapstinget 1839. Endvidere skal klageren den 1. maj 1838 transportere for aftægtsnyderne 1 læs flyttegods til deres nye bolig. De herved betingede naturalier skal leveres med gode, rene og sunde og forsvarlige købmandsvarer.

Fremdeles renunierer (giver afkald) aftægtsnyderne på de dem ved kontrakten tillagte 30 læs korn årlig. Så længe aftægtsfolkene efter dette forlig skal have beboelse i Stordal indrømmes dem fri adgang til bageovnen i stedet.

Endelig erklærer parterne at den forommeldte aftægtskontrakt ved dette forlig i et og alt blev ophævet.

Dette forlig som opfyldes under eksekutionstvang skal afskrives på anordningsmæssig stemplet papir.
Jacob Johansen Jens Lovring
m.f.p.

Kilde:
Lysgård og Hids herreders skøde- og panteprotokol (B47-SP21 fol. 368)

Jacob Johansen Bitsch/ 1818-1854

Jacob Bitsch blev født ca. 1791 og var søn af gårdmand Johannes Bitsch, Benslehøj, Frederiks sogn. Han blev gift med forrige ejer af Stordal Christen Andersens datter, Ellen Christensdatter, født 6. august 1783.

Viet i Karup kirke 2. februar 1814 Jacob Bitsch, 23 år af Benslehøj, Frederiks sogn til Ellen Christensdatter, 32 år af Stordalhus. Forlovere Johannes Bitsch og Christen Andersen, Vallerbæk.

Jacob Johansen Bitsch købte Stordal af sin svigerfader Christen Andersen. Den var på 6 skæpper og 2 fjerdingkar. Købesummen var 300 rigsdaler eller 50 rigsbankdaler. Salgsdato 28. december 1818 og læst 25. januar 1819.

Oplysninger: Christen Andersen har skøde på stedet dels fra Peder Rasmussen og dels fra Jacob Rasmussen, begge af Karup. Der blev oprettet en aftægtskontrakt i 1814. 17. december 1854 solgte Jacob gården Stordal til sønnen Philip Frederik Bitsch. Den var på 6 skæpper, 2 fjerdingkar + flere parceller (noteret under oplysninger). Købesummen er restgælden på stedet: 275 rigsdaler. Læst 29. juni 1855.

Oplysninger:

Sælgeren havde tidligere købt stedet af Christen Andersen.

Engparcel nr. 8 stående for hartkorn 1 fjerdingkar og ½ album havde sælgeren tidligere købt af Niels Mikkelsen.

Engparcel nr. 5 og 6 stående for hartkorn gl. matr. 1 ¾ album ny matr. ¾ album købt af enke Ane Cathrine Andersen med alle på ejendommen stående bygninger.

Køberen overtog en gæld, der var på gården på 275 rigsdaler til Ane Kathrine Andersen af Vallerbæk.

Der blev oprettet en aftægtskontrakt mellem køberen og hans forældre, som herefter flyttede ind i stedets gamle stuehus på 5 fag og overdrog gården til de nygifte.

To af Jacob Bitsch og Ellen Christensdatters døtre fik en datter, inden de blev gift, og begge pigerne blev på Stordal, som forældrenes plejedøtre.

Ellen Christensdatter døde 23. december 1862 i Stordal og blev begravet 1. januar 1863 på Karup kirkegård, 81 år. Intet skifte.
Jacob Bitsch døde 13. april 1865 og blev begravet 21. april på Karup kirkegård. Enkemand og aftægtsmand på Stordal, 74 år. Intet skifte.

Børn: alle født Stordal(hus) 1. Johannes Bitsch, født 18. marts 1814. (bor I 1855 i Kjellerup, hans hustru bar Philip Frederiks barn ved dåb)

2. Christen Bitsch, født 28. februar 1816. Død 19. november 1826. 10 ¾ år gl. af Typhus malignus?

3. Jens Bitsch, født 13. aug. 1818.

4. Eva Bitsch, født 5. oktober 1820.

5. Ane Jacobsdatter (Bitsch), født 18. februar 1823.

6. Philip Frederik Jacobsen Bitsch, født 4. august 1825.

Ad 4. Eva Bitsch, født 1820: I folketællingen 1845 var Eva hjemme hos forældrene sammen med en datter Ellen Kirstine Pedersdatter på 1 år. I fkt. 1855 boede barnet hos Evas forældre som deres plejebarn.

Ad 5. Ane Jacobsdatter Bitsch, født 1823. Hun fik en datter Eva Maria Nielsen, født 18/3 1850 i Karup. Barnefader udlagt strømpehandler Niels Severin Nielsen (Fjelrad) af Graahus i Sjørslev sogn. Hun var hos Anes forældre i folketællingerne 1855 og 1860 som deres plejedatter.

Ad 6. Philip Frederik Jacobsen Bitsch, født 1825. Viet 4/1 1855 ungkarl Philip Frederik Jacobsen af Stordal, 30 år og pigen Ane Jensdatter, 28 år. Forlovere: Gårdmand Jens Jensen af Vallerbæk og husmand Jacob Bitsch af Stordal.

FT-1834--1860

FolkeTællinger 1834-1860
Folketællinger 1834-1860.

SKØDE.

Jeg underskrevne Christen Andersen af Stordahl tilstår og vitterliggør at have solgt og afhændet og herved skøder og aldeles overdrager til min svigersøn Jacob Johansen Bitsch mit forhen ejende og af ham nu beboende sted, Stordahl kaldet beliggende i Karup sogn Lysgaard herred af hartkorn ager og eng 6 skp. 2 fdk. Med påstående bygninger, herligheder og rettigheder, intet i nogen måde undtagen, men alt således som jeg det selv har ejet og som det mig med skøde dels fra Peder Rasmussen og dels fra Jacob Rasmussen, begge af Karup er overdraget høj kongelige rentekammer med skrivelse af 31de oktober, da har tilladt at afhænde fra deres gårde.

Og da køberen har godtgjort at han til sin tid har betalt den ifølge kontrakt i året 1814 betingede købesum 300 rdl d.c. eller 50 rbd. n.v. skriver halvtredsindstyve rigsbankdaler n?? værdi, så kender jeg for mig og arvinger ingen videre ret eller rettighed at have til anførte ejendom, men sammen at tilhøre ham og arvinger som deres retmæssig tilkøbte ejendom, dog således at køberen er forbunden i alle poster at opfylde den imellem ham og mig i året 1814 oprettede aftægtskontrakt. For det solgte bliver jeg i øvrigt ham hjemmelsmand efter lov og anordninger. Til bekræftelse under min hånd og segl samt 2de vitterlighedsvidners underskrift.

Stordahl i Karup 28. december 1818

Christen Andersen

Til vitterlighed J.Kjeller Christen Nielsen med påholden pen

begge af Thorning

Læst ved Lysgaard Hids herreders ret den 25. januar 1819. Og derefter i samme herreders pantebog 11 tilført.

På det solgte hartkorn har sælgeren lovligt skøde og ejendommen er frigjort for foregående forhæftelser.
Holstein.

Kilde: Lysgård og Hids herreders pante- og skødeprotokol (B47-SP14 fol. 357)

SKØDE

Underskrevne Ane Cathrine Andersdatter, enke efter afgangen Peder Jacobsen, indsidder af Vallerbæk erkender og herved tilstår uden foregående skriftlig købekontrakt at have solgt og afhændet til Jacob Johansen Bitsch af Stordal i Karup sogn den mig efter min afdøde mand tilhørende eng af Karup by og mark no 5 og 6 begge med 1¼ album hartkorn for købesum 100 Rd, skriver et hundrede rigsbankdaler med alle de rettigheder, herligheder og byrder som det er min mand overdraget med skøde fra Niels Michelsen i Karup under 29. juni 1844.

Og da køberen nu har gjort rede for købesummen så meddeles han den på fuldkommen ejendomsskøde fri og frelst for hvermands tiltale.

Dette til bekræftelse med min og antagne lavværges underskrift vidnesfast.
Skrevet Thorning den 27. november 1849.
Ane Cathrine Andersdatter (m.f.p.) Som lavværge i dette tilfælde: Christen Mikkelsen

Til vitterlighed: Keller Rossen

Læst ved Lysgård og Hids herreders ret den 8. marts 1850 og attest i stedet for købekontrakt forevist. Wadum

Derefter samme herreders pantebog no 22 tilført. Anm. Ane Cathrine Andersdatter findes ikke at have tinglæst adkomst på indbemeldte ejendom, hvis årsag ej videre undersøgelse. Haxthausen

Kilde: Lysgård og Hids herreds skøde- og panteprotokol (B47- SP

BRANDTAKSATION

Karup sogn

16/1 1857

Et hus der ejes og beboes af Philip Jacobsen, før Jacob Johansen og som er forsikret under nr. 18-25 for 200 rd.

a. Stuehuset i øst og vest uforandret 200 Rd.

16/1 1857 Et hus der ejes og beboes af Philip Jacobsen og som ej før er forsikret.

a. Stuehuset i vest 10 fag 9½ alen dyb, grundmuret, fyrtømmer, stråtag, 1 skorsten. Til beboelse med stue og kamre, forsynet med fjælsgulv, loft, vinduer og døre. Ansættes til 50 Rd pr. fag = 580

b. Det nordre hus 13 fag 8½ alen dyb. Taulmuret, ege under og fyrovertømmer. Til fæhus og lade.
Ansættes til 25 Rd pr. fag = 330 910

Kilde: Branddirektorater vedr. landbygninger

(Taksationsprotokol. Lysgård herred 1855-1873 Side 172.)

AFTÆGTSKONTRAKT

Underskrevne, jeg Jacob Johansen og jeg Philip Frederik Bitsch tilstår herved, at have indgået følgende aftægtskontrakt med hinanden:

1. Jeg Jacob Johansen Bitsch overdrager fra i morgen den 1. november af at regne til min søn Philip Frederik Bitsch, mit ifølge skøde af 28. december 1818 tinglæst ved Lysgaard - Hids herreders ret den 25. januar 1819 tilhørende sted Stordal kaldet, beliggende i Karup sogn, Lysgaard herred, stående for ager og eng hartkorn 6 Skæpper 2 Fjerdingkar med påstående bygninger, herligheder og rettigheder hvormed jeg og selv det ejet haver. Med stedet følger de af mig købte engparceller, navnlig parcellen Nr. 8 af hartkorn 1 Fjerdingkar 1¼ Album. Skødet af gårdmand Niels Mikkelsen 24. september 1846, tinglæst 14. maj 1847 og 2 parceller Matr.nr. 5 og 6 mig skødet af Ane Cathrine Andersdatter den 27. november 1849 tinglæst 5. marts 1850 og nytte og brug på min og kones livstid af en Jens Andersens gård i Sangild tilhørende jordlod som i den oprettede lejekontrakt af 17. februar 1823 tinglæst 21. juni 1824 findes beskrevet.

Med stedet følger alle kreaturer, får, svin, vogne, plove. Hermed og alle til avlsbruget hørende mindre redskaber, hvormed dog bemærkes ifald jeg fik brug for et redskab, da forbeholder jeg mig fremtidig ret til afbenyttelse.

2. Som aftægtsbolig forbeholder jeg og kone os det gl. stuehus på 5 fag som min søn istandsætter og stedse i beboelig stand vedligeholder. Af indboet forbeholder jeg mig hvad vi behøve i aftægtshuset, og resten leverer jeg min søn, hvorunder der også hører den store kakkelovn, som min søn får, når alt er i behørig stand.

3. I aftægt betaler han os årlig 4 Tønder rug, 6 Skæpper Byg, 2 Skæpper boghvedegryn, 4 Tønder kartofler, 2 Lispund (1 Lispund er knap 8 kg.) saltet flæsk, 2 Pund ister og 1 Pund svinefedt. Han skal enten holde os 4 høns eller levere os 6 snese æg. Det bemærkes, at valget enten at holde os 4 høns eller levere og 6 snese æg henstilles til yderens forgodtbefindende. En ko malkes os daglig vekselvis, og når kun en ko giver mælk, da malkes denne den ene dag af aftægtstageren og den anden dag af yderen. 5 Får, som jeg selv udtager af flokken, fodrer og græsser han os med yngel. Af ildebrændsel leveres os årlig 30 læs skudtørv 8 snese pr. læs, som skæres, rejses og hjemføres uden udgift for os, og ifald jeg haver i sinde for egen regning at grave nogle læs skudtørv på Sangilds ejendom som er lejet da skal han hjemføre disse i rette tid. Det bemærkes at rug og byg leveres 2 gange årligt, hver 1. maj og 1. november, hver gang med det halve. Flæsket leveres før jul med det hele. Når en af os ved døden afgår, da bortfalder af aftægten 1 tønde rug og 2 tønder kartofler og resten ydes med fuld beløb. Hvert års 1. maj og 1. november leverer han mig 3 ? tobak.

4. Den ved aftægtsboligen værende have forbeholder vi os, og 1 skæppe kartofler gødet og sat i marken samt fri adgang til bageovnen. Aftægtsyderen forpligter sig til at føre vort korn til og fra mølle, befordre os til kirke, markeder, købested eller i familiebesøg, alt uden betaling.

5. Når jeg og kone ved døden er afgået og vor datter Ane Bitsch er ugift, beholder hun ligefuldt fri bolig, som førhen og haver årlig 10 læs skudtørv á 8 snese som hun selv skærer og røgter og beholder hendes moders gangklæder og hendes lille kiste og den lille kakkelovn. I tilfald af giftermål holder han hendes bryllup som anslår til 50 Rd og leverer hende en ko som hun udtager af stalden, dog må hun forbigå hans medgifts?

Til min afdøde datter Eva hendes lille pige, som jeg har opdragen, betaler han, når barnet, som hedder Ellen Kirstine Pedersen, er 20 år gl. 25 Rigsdaler. Når vi dør, bekoster os en hæderlig begravelse efter egnens skik og brug og alle i vor aftægtsbolig værende efterladenskaber med undtagelse af foranstående gangklæder og kiste tilhører da aftægtsyderen. Dermed forbinder jeg Philip Frederik Bitsch mig og mine arvinger til redelig at holde og efterleve alle heri denne aftægtskontrakt mig pålagte forpligtelser, hvilke også, om stedet skulle komme i en andens eje skulle opfyldes af den nye ejer og stedse hvile på stedet, ligesom jeg da påtager mig at betale den på disse ejendomme hæftende gæld og holde min fader fri for krav i den anledning.

De ovenmeldte årlige ydelser er ansatte således: 4 tønder rug er 22 Rd, 6 skæppe byg er 3 Rd, 2 skæppe boghvedegryn er 2 Rd, 4 tønder kartofler er 4 Rd, 2 lispund flæsk er 4 Rd, 2 pund ister og 1 pund fedt er 3 Sk., gæs og foder er 3 Rd, æg er 1 Rd, mælk er 10 Rd, 30 læs skudtørv er 10 Rd.
I alt 59 Rd 3 Sk. 5 gange er 297 Rd 3 Sk.
Begravelsesomkostninger 20 " ".
Hertil de påberåbte 75 Rd 0 Sk
I alt 392 Rd 3 Sk.

Således passeret og skrevet i Stordal i Vitterlighedsvidners overværelse, den 31. december 1859,
Jacob Johansen Bitsch, Philip Frederik Jacobsen

(m.f.p.)

Til vitterlighed A.C.Adolfsen, Jens Christensen

(m.f.p.)

Læst den 11. september 1857 og derefter tilført pantebog nr. 24 fol. 920. Sælgerens adkomst er tilført 25. januar 1819 (11-357) for så vidt angår en ejendom af gl. hartkorn 6 skæpper 2 fjerdingkar. Hans adkomst på en parcel af hartkorn 1 fjerdingkar 1 album er læst den 14. maj 1847 (21-316). Hans adkomst på Matr. No. 5 og 6 er tinglæst af 8. marts 1850 (22-247) men samme givne hartkorn stemmer ikke med Matrikeludskriften og hans adkomst har ? om ? manglende adkomst på disse parceller, da sælgeren ? ved skøde tinglæst den 29. juni 1855 (23-130) har afhændet de bemeldte ejendomme.

Kilde:

Lysgaard - Hids herreds skøde- og pantebog:

(B47-SP27 fol. 919)

Philip Frederik Jacobsen Bitsch/ 1854-1896

Philip Frederik Bitsch var Jacob Bitsch og Ellen Christensdatters sidstfødte søn, født 4. august 1825 på Stordalhus. Han blev viet i Karup kirke 4. januar 1855 til Ane Jensdatter af Vallerbæk. Hun blev født 9. maj 1828 og døbt 11. maj i Karup kirke. Forældrene var gårdmand Jens Jensen og Ane Knudsdatter i Vallerbæk.

Philip Frederik Jacobsen Bitsch overtog Stordalhus efter faderen Jacob Johansen Bitsch. Den er på 6 skp og 2 fjk, tilligemed engparcellen nr. 8 stående for hartkorn 1 fjk, ¼ alb, samt 2 engparceller nr 5 og 6 stående for hartkorn gl. matr. 1 ¾ alb (ny matr. ¾ alb.) Skødet blev udstedt 17. dec. 1854.

Der blev oprettet aftægtskontrakt 31. dec. 1859.

I 1857 købte Philip af Knud Jensen i Hauge en engparcel 5g til sammenlægning med matr. 4. Den var på 0 - 0 - 1 - 1 1/4.

I 1859 Købte Philip af Anders Jensen og Niels Christen Jensen, begge af Sangild i Thorning sogn matr. 4 af Sangildgård i Thorning sogn til sammenlægning med matr. 4. Den var på 0 - 1 - 1 - ¾.

I 1896 solgte han gården til sønnen Anders Christian Philipsen. ægteparret blev boende på gården, sikkert som aftægtsfolk, men der blev ikke oprettet en aftægtskontrakt.

Ane Jensdatter døde 26. marts 1886 og blev begravet 2. april på Karup kirkegård. 58 år. Rygtæring. Jacob Philipsen døde 27. november 1900 samme sted og blev begravet på Karup kirkegård (datoen ikke indført i kirkebogen) 75 år, aftægtsmand på Stordalhus.

Børn af Jacob Bitsch og Ellen Chrisensdatter: (alle født i Stordalhus)

1. Jacob Philipsen født 23. december 1855.

2. Jens Philipsen født 27. april 1857.

3. Anne Ellemine Philipsen født 29. oktober 1859.

4. Eva Marie Kristine Philipsen født 4. maj 1862.

5. Jens Christian Philipsen født 8. maj 1864.

6. Anders Christian Philipsen født 2. december 1866. Overtog Stordal i 1896.

7. Knud Philipsen født 23. oktober 1869. Boelsm. i 1903 i Haurdal. g.m. Kathrine Lager/Lajer. Bor i 1909 i Thorning.

8. Mette Mikkeline Christine P. født 27. september 1872.

Ad 1. Jacob Philipsen, født 23. december 1855: I 1896 var han husmand i Haurdal og gift med Kirsten Jensen.

Ad 2. Jens Philipsen, født 27. april 1857. Viet i Karup kirke 30. september 1887, ungkarl og boelsmand Jens Philipsen i Agerskov, Bording sogn, 30 år til pigen Ane Kathrine Jensen af Karup, 25 år. Forlovere: Aftægtsmand Jens Jensen af Neder Uhre og husmand Philip Frederik Jacobsen af Stordal.

Ad 3. Anne Ellemine Philipsen, født 29. oktober 1859: Viet i Karup kirke 28. november 1890, 31 år, til ungkarl Laust Peder Troelsen, Agerskov, Bording sogn, 31 år. Forlovere: Boelsmand Philip Frederik Jacobsen og Troels Pedersen.

FT-1855-1890

FolkeTællinger 1855-1890
Folketællinger 1855-1890.

SKØDE

Jeg underskrevne Jacob Johansen Bitsch gør vitterligt, at jeg uden foregående købekontrakt har solgt og afhændet, ligesom jeg herved sælger, skøder, aldeles afhænder fra mig og mine arvinger til min søn Philip Frederik Bitsch, p.t. hjemme hos mig, og hans arvinger det mig ifølge skøde fra Christen Andersen tilhørende og ejende sted Stordal kaldet, beliggende i Karup sogn, Lysgård herred af hartkorn ager og eng 6 Skæpper 2 Fjerdingkar tilligemed engparcellen No 8 stående for hartkorn 1 Fjerdingkar ¼ Album, mig tilskødet af gårdmand Niels Mikkelsen og 2 engparceller No 5 og 6 stående for hartkorn gl. Matr. 1¾ Album, ny Matr. ¾ Album mig tilskødet af enke Ane Cathrine Andersen med alle på ejendommen stående bygninger, herligheder og rettigheder. Intet i nogen måde undtagen, men alt således som jeg det selv haver ejet, og da bemeldte min søn P.F. Bitsch ved at påtage sig den ejendommen hæftende gæld og derfor udstedt panteforskrivelse stor 275 Rigsdaler til Ane Cathrine Andersen af Vallerbæk; så erklærer jeg herved for mig og mine arvinger ingen lod, del, ret eller rettigheder at have til bemeldte Stordal med dets tilliggende, men samme skal fra dato tilhøre velbemeldte Philip Frederik Bitsch og hans arvinger som en lovlig og velerhvervet ejendom, fri og frelst for hver mands tiltale, dog således at han opfylder alle i den imellem os oprettede aftægtskontrakt indgående forpligtelser efterrettelig.

Således udstedes dette skøde i tvende vitterlighedsvidners overværelse forsynet med underskrift. Aarestrup i Frederiks sogn den 17. december 1854 Jacob Johansen Bitsch.

En vitterlighed som overværende ved underskriften
Frederik Laier Johan Philip Bitsch.

Indtil 1. juli 1855 er skatterne betalte. Viborg amtstue 12. maj 1855 Thorson ?.

Læst den 29. juni 1855. Anm: Sælgerens adkomster er tinglæste: a. på stedet Stordal den 25. januar 1819 /:11-357:/ og b. på den anførte parcel hvis gamle hartkorn er 1 Fjerdingkar 1¼ Album den 14. maj 1847 /:21-316:/. Endelig ses sælgeren at have skøde, tinglæst 8. marts 1850 /:22-247:/ på 2 parceller, benævnt under Matr.no 5 og 6, begge med 1¼ Album hartkorn, den dette skøde har anmærkning om manglende adkomst for sælgerinden, hvorfor det ikke kan undersøges om der på denne ejendom hviler ældre forhæftelser. Førstnævnte ejendom er behæftet med aftægt efter kontrakt læst 21. december 1818 /:11-328:/ og forlig læst 15. december 1837 /:18-368:/ og i forening med sidstnævnte ejendom for 275 Rd efter obligation, læst 8. marts 1850 /:22-255:/ Haxhausen

Kilde: Lysgård og Hids herreders skøde- og panteprotokol: (B47-SP27 fol. 930)

AUKTION.

Christopher Krabbe, herredsfoged og skriver i Lysgaard og Hids samt en del af Houlberg herreder, ridder af Dannebrog, gør vitterligt at år 1888 den 9. august afholdtes berammet auktion over nogle Frederiks-Karup sognekald tilhørende i Karup beliggende engparceller, der ved Indenrigsministeriets udstyknings approbation af 7. juli d.a. er betegnet og skyldsat således:

Matr. no. 5d af Karup af hartkorn 0-0-0-2 ¼ alb gl.skat 50 øre

Matr. no. 5ac af Karup af hartkorn 0-0-0-1 ¼ alb. gl.skat 29 øre

Matr. no. 5ad af Karup af hartkorn 0-0-1-0 gl.skat 62 øre.

Ved konditionerne for salget blev køberen pålagt uden for købesummen at svare årlig følgende afgifter:

Af matr. no. 5d 1 skp. ½ fdk byg

Af matr. no. 5ac 2½ fdk. byg

Af matr. no. 5ad 1 skp. 2 fdk. byg

Hvilken afgift skal erlægges hver 1. november i penge efter århus Stifts kapitaltakst for det foregående års afgrøde. Denne afgift skal sikres ved pant med 1. prioritet i de pågældende parceller med avl og afgrøde, samt eventuelle bygninger og vil nærværende skøde være specielt at tinglæse om pantebrev i den henseende.

Højstbydende blev gårdejer Philip Frederiks Jacobsen af Stordal og husejer Anders Pedersen af Karup i forening med 2000 kr. skriver to tusinde kroner, hvilket beløb er approberet.

Og da det nu for mig er godtgjort, at købesummen er berigtiget og konditionerne i øvrigt opfyldte, så skøder jeg herved i embeds medfør og i kraft af fodn. 19. december 1693 til de nævnte 2 mænd i forening de foran betegnede parceller til fuldkommen ejendom uden at auktionsretten dog påtager sig noget hjemmelsansvar.

Stempelafgiften er beregnet efter 1. klasses takst af købesummen 2000 kr.

Bygafgiften taget 25 gange efter sidste års kapiteltakst 88 kr.

Udredelser uden for auktionsbudet, anslås til 125 kr.

I alt 2213 kr.

Til bekræftelse under vor hånd og embeds segl.

Lysgaard og Hids samt en del af Houlberg herreders kontor den 28. dec. 1888.

Christopher Krabbe.

Foranstående skøde approberes herved i medfør af kirkeministeriets resolution af 24. sep. 1887.

Aarhus stiftsøvrighed den 3. jan. 1889. A. Regenburg Joh. Clasusen

Læst den 11. januar 1889 Christopher Krabbe.

Kilde: Lysgaard og Hids herreders skøde- og panteprotokol (B47 SP 48 side 1084).

DEKLARATION.

Ifølge autionsskøde af 2. oktober 1888, tinglæst den 11. juni 1889 er vi undertegnede gårdejere, Philip Frederik Jacobsen af Stordal og husejer Anders Pedersen af Karup mark i forening ejere af efternævnte engparceller af Karup by og sogn nemlig:

Matr.no. 5 d af Karup af hartkorn 0-0-0-2¼ gl. skat 50 øre.

Matr.no. 5 d af Karup af hartkorn 0-0-0-2¼ gl. skat 50 øre.

Matr.no. 5 d af Karup af hartkorn 0-0-0-2¼ gl. skat 50 øre.

Hvilke parceller ifølge det citerede skøde er behæftede med efternævnte bygafgift til Frederik-Karup sognekald nemlig for matr. no. 5d: 1 skp. ½ fdk. for 5ac 2½ fdk. og for 5ad 1 skp. 2fdk. foruden ? gæld 650 kr.

Vi er nu blevne enige om at ophæve det således imellem os hidtil bestående sameje og vi bestemmer derfor herved, at parcel no. 5d skal tilhøre Philip Frederik Jacobsen, som dennes fuldkomne ejendom og at parcellerne matr. no. 5ac og 5ad herefter skulle tilhøre Anders Pedersen alene som fuldkommen ejendom.

Der har ikke i anledning af ophævelsen af samejet været betinget eller ydet nogen vederlagssum fra nogen af siderne.

Karup den 26. september 1889 Philip Frederik Jacobsen Anders Pedersen.

Til vitterlighed C.P.Jensen Peder Jensen

Læst den 18. oktober 1889 Christopher Krabbe.

Kilde: Lysgaard og Hids herreders skøde- og panteprotokol (B47 SP 49 side 486).

Anders Christian Philipsen/ 1896-1934.

Anders Christian Philipsen var søn af Philip Frederik Jacobsen (Bitsch) af Stordal og Ane Jensdatter af Vallerbæk. Anders var nr. 6 af en søskendeflok på 8. Han blev født 2. december 1866 på Stordal og døbt 26. december i Karup kirke.

Viet 15. juni 1900 i Karup kirke ungkarl, gårdejer Anders Philipsen af Stordal, Karup til pigen Andrea Nielsen af Bøgelund, datter af gårdejer Jens Kristian Nielsen og hustru Dorthea Kirstine Svendsen af Bøgelund. Andrea var født 16. december 1873.

I 1896 overtager Anders Christian Philipsen Stordal efter Faderen. Den består af

matr. no. 4 hartkorn 4 skp. 2fdk. 2¼ alb.
matr. no. 5e hartkorn 0 skp. 2fdk. ¾ alb.
matr. no. 5f hartkorn 0 skp. 2fdk. ½ alb.
matr. no. 5h hartkorn 0 skp. 2fdk. 1¼ alb.
matr. no. 5g hartkorn 0 skp. 2fdk. 1¼ alb.
matr. no. 5d hartkorn 0 skp. 2fdk. 2¼ alb.
matr. no. 4 af Sangild, Thorning s. 1 skp. 1fdk. ¾ alb.

Andrea Nielsen døde 29. december 1920 på Stordal og blev begravet 6. januar 1921 på Karup kirkegård, 47 år.

Anders Christian døde 9. marts 1932 på Viborg amtssygehus og blev begravet 16. marts på Karup kirkegård, 65 år.

Børn af Anders Christian Philipsen og Andrea Nielsen:

1. Philip Stordal Philipsen, født 15. august 1902 i Bøgelund. Døbt 19. august i Karup kirke.

2. Jens Christian Voer Philipsen, født 19. november 1903 på Stordal, døbt 29. november i Karup kirke. Død 25. februar 1904 og begravet 4. marts på Karup kirkegård. 3 måneder.

3. Jens Christian Voer Philipsen, født 5. juli 1905 på Stordal, døbt 16. juli i Karup kirke.

4. Axel Frimodt Philipsen, født 5. oktober 1909 på Stordal, døbt 10. oktober i Karup kirke. Ad 1: Philip Stordal Philipsen, født 1902: Han overtog i 1934 gården efter faderen ifølge arveudlægsskøde .

SKØDE.

Undertegnede Philip Frederik Jacobsen også kaldet Philip Frederik Bitsch af Stordal i Karup sogn tilstår herved at have solgt, lige som jeg skøder og endelig afhænder til min søn Anders Christensen Philipsen efternævnte ejendom i Karup og Thorning sogne, som har tilhørt mig ifølge skøder tinglæst 29. januar 1855, 18. februar 1859, 25. maj 1860 og 11. januar 1889, jfr. deklaration læst 1. oktober 1889, nemlig:

matr. no. 4 af Karup by og sogn af hartkorn 4 skp. 2fdk. 2¼ alb.
matr. no. 5e smst. af hartkorn 0 skp. 2fdk. ¾ alb.
matr. no. 5f smst. af hartkorn 0 skp. 2fdk. ½ alb.
matr. no. 5h smst. af hartkorn 0 skp. 2fdk. 1¼ alb.
matr. no. 5g smst. af hartkorn 0 skp. 2fdk. 1¼ alb.
matr. no. 5d smst. af hartkorn 0 skp. 2fdk. 2¼ alb.
matr. no. 4 af Sangild, Thorning s.af hartkorn 1 skp. 1fdk. ¾ alb.

Under salget er indbefattet de på ejendommen beliggende bygninger med alt, hvad der i disse findes af mur- og nagelfaste genstande, lige som der medfølger al på ejendommen værende afgrøde og gødning, hvorhos der medfølger alle på ejendommen beroende besætningsgenstande, avlsredskaber og inventariedele, endelig er under overdragelsen indbefattet den kirketiendeanpart, som jeg ifølge skøde tinglæst 2. april 1869, har ejet af ejendommen 7c og 8 af Karup og 7b af Vallerbæk af hvilke ejendomme matr. no. 8 nu er delt i flere parceller. Den solgte ejendom med hvad dermed følger overgives herved til og tages i besiddelse af køberen, for hvis regning og risiko det overdragne som følge heraf fremtidig står. I øvrigt er overdragelsen sket på vilkår:

1. Køberen skal svare alle skatter og afgifter af ejendommen som herefter forfalder desuden den på matr. no. 5d hvilende årlig afgift af 1 skp. ½ fdk. byg til Frederiks-Karup sognekald.

2. Han har forpligtet sig til at respektere de vedkommende matr. no. 4 af Sangild hvilende tinglæste foreninger angående vandløbs afbenyttelse m.v.

3. Han har forpligtelse til at overtage, tilsvare og fremtidig forrente:

a. den på matr. no. 4, 5e, 5f, 5g og 5h af Karup hvilende gæld af 4000 kr. til Jens Chr. Thøgersen,

b. den på matr. no. 4 Sangild hvilende gæld af 600 kr. til Lauge Hundkær Laursen,

c. den på matr. no. 5d hvilende gæld til Aarhus stiftsøvrighed, stor 200 kr. hvilken gæld dog i pantebogen står anført at udgøre 650 kr. idet en gjort afbetaling ikke er udslettet.

Og da jeg ved køberens overtagelse af de foran under no. 3 nævnte prioriteter og på anden måde er fyldestgjort for overdragelsen, så fraskriver jeg mig herved enhver lod og del i den solgte, foran betegnede ejendom, der derimod med bygninger og tilbehør som nævnt fra nu af skal tilhøre køberen som hans fuldkomne ejendom med samme herligheder og rettigheder, byrder og forpligtelser hvormed jeg selv har været ejer deraf, fri for enhvers beføjede tiltale. Det solgtes værdi ansættes til 8000 kr, hvoraf for løsøre 2000 kr. hvilket alene bemærkes af hensyn til afgiftsberegningen. p.t. Kjellerup den 19. juni 1896. Philip F. Jacobsen Bitsch.

Til vitterlighed K.Christensen L.P.Petersen.

Læst på Lysgaard og Hids samt en del af Houlbjerg herreders ting den 15. marts 1901 og indført i skøde- og pantebogen.

Kilde: Lysgaard og Hids samt en del af Houlbjerg herreders skøde- og panteprotokol (B47 SP56 side 881).

side af Skøde og panteprotekol
Side af Skøde og Panteprotekol.

side af Skøde og panteprotekol
Side af Skøde og Panteprotekol.

side af Skøde og panteprotekol
Side af Skøde og Panteprotekol.

side af Skøde og panteprotekol
Side af Skøde og Panteprotekol.

Philip Stordal Philipsen 1934-

Philip Stordal Philipsen blev født på ejendommen Stordal den 15. august 1902 og var søn af Anders Christian Philipsen og hustru Andrea Nielsen. Efter faderens død i 1932 overtog Philip gården efter forældrene. Han blev gift i Thorning kirke den 8. januar 1935 med Mary Jensine Winther, der blev født den 24. december 1908 og var datter af husmand Anders Winther og hustru Ane Marie Nielsen i Ravnholt, Thorning sogn. Ifølge deres gravsten på Karup kirkegård døde Mary Philipsen den 14. december 1992, 83 år og Philip Philipsen den 16. marts 1998, 95 år gammel

punkttegn  Notater:

punkttegn  



Opdateret d. 25.10.2024